Totul despre cura cu grau incoltit

Ultima modificare: 24.09.21

 

Gratie faptului ca e un puternic antioxidant, dar si pentru ca are o multime de beneficii care ajuta la o buna functionare a organismului, graul e consumat adesea mai ales sub forma de germeni. Acestia sunt usor de obtinut in propria locuinta, dar mare atentie, deoarece nu sunt indicati pentru toata lumea.

 

Graul incoltit e un aliment consumat frecvent de catre persoanele care vor sa-si mentina sanatatea. El este un puternic antioxidant si e benefic pentru diverse afectiuni, motiv pentru care, o cura de grau incoltit iti poate fi de ajutor.

 

Ce presupune cura cu grau incoltit

Cura cu germeni de grau nu este una pentru slabit, in cazul in care la asta te gandesti, ci e una care ajuta la cresterea imunitatii si la revitalizarea organismului. Acest aliment trebuie consumat pentru 3 luni de zile, daca vrei sa vezi rezultate, cu toate ca ele vor incepe sa fie observate chiar si dupa 2-3 saptamani. 

Sunt si cazuri in care o astfel de cura se tine pentru 6-12 luni, iar aici ne referim la persoanele care au afectiuni grave. 

Nu este deloc dificil sa consumi graul incoltit, deoarece acesta se in mananca dimineata, pe stomacul gol, apoi iti poti continua linistit/a ziua. 

Dupa ce ajung la germinare, boabele se dau printr-un robot special pentru a fi maruntite, apoi se ingereaza o cantitate de 2-3 lingurite, in fiecare dimineata. Pentru a fi mai usor de mancat, poti sa faci chiar si un amestec de grau incoltit cu miere si nuca. 

Graul e un aliment apreciat pentru faptul ca are in componenta lui cantitati mari de vitamine, minerale, enzime si multe alte substante bune pentru sanatatea intregului corp.

Beneficiile unei cure cu grau incoltit

Motivele pentru care oamenii aleg sa urmeze o astfel de cura sunt legate de faptul ca graul, in aceasta forma, este foarte benefic pentru organism:

  • scade nivelul de colesterol rau

Cand consumi grau germinat, acesta are in componenta lui saponina. Aceasta substanta e capabila sa creasca nivelul de colesterol bun (HDL) si sa-l scada pe cel rau (LDL). 

  • are proprietati anti-inflamatorii

Saponina e o substanta cunoscuta si pentru faptul ca are capacitatea de a reduce procesul inflamator. Acestea fiind zise, graul incoltit previne aparitia accidentelor vasculare celebrare, reduce din inflamatiile ce pot sa apara cand vorbim de artrita si previne aparitia unor inflamatii cronice.

  • stimuleaza sistemul imunitar

Graul incoltit are in componenta lui o multime de antioxidanti, motiv pentru care, el intareste sistemul imunitar. Mai mult decat atat, acestia vor preveni si cancerul, bolile de inima sau AVC-urile. 

  • este de ajutor in curele de slabire

Foarte multe persoane consuma grau incoltit atunci cand vor sa slabeasca. Acest aliment contine putine calorii si e foarte bogat in fibre, motiv pentru care e o alternativa buna daca nu vrei sa mai consumi o hrana nesanatoasa.

  • controleaza zaharul din sange

Specialistii spun ca acest aliment e benefic si pentru cei care sufera de diabet zaharat, deoarece ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange. 

  • ajuta la sanatatea oaselor

Nu conteaza in ce fel consumi graul incoltit, reteta pe care o alegi te va ajuta si cand vine vorba de sanatatea oaselor. Acest lucru se intampla deoarece acest aliment are in componenta lui estrogen, care imbunatateste densitatea oaselor.

  • stimuleaza organismul

Graul incoltit ofera vitalitate, energie, pofta de viata, sanatate si o stare generala de bine, deoarece are o multime de substante benefice: fosfor, magneziu, calciu, vitaminele A, B, E, K, D, PP si enzime.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale acestui aliment, insa, la ele se mai adauga si altele precum: stoparea caderii parului, tratarea afectiunilor oculare, combaterea anemiei, a impotentei, a durerilor de cap si a tromboflebitei, prevenirea insomniei, tratarea depresiei sau intarirea dintilor.

 

Grau incoltit – preparare

Daca te intrebi cum se pune graul la incoltit, sunt mai multe metode prin care poti face asta:

  • Varianta 1

Ia 1 kg de grau, spala-l bine, in mai multe ape, pana cand aceasta din urma iese curata. Dupa, lasa boabele intr-un vas mare, cu capac, acoperite de apa si schimba lichidul de doua ori pe zi, dimineata si seara, fara sa amesteci. Vei vedea ca dupa circa o saptamana, boabele incep sa crape si sa iasa embrioni. Cand acestia au 2-3 mm, graul se introduce intr-un borcan, se inchide ermetic si se pastreaza la frigider. Poate fi consumat apoi atunci cand ai nevoie. 

  • Varianta 2

Intr-un borcan de 800 g, plasezi cantitatea de boabe dorita. Le speli bine, bine, pana cand apa iese curata, apoi le lasi in apa calduta, timp de 8-10 ore. Borcanul se acopera cu un tifon ce trebuie fixat in loc de capac. Dupa ce a trecut acest tip, scurgi apa, prinzi din nou tifonul la gura borcanului si il tii inclinat, la temperatura camerei. Dupa 8-10 ore din nou il speli si scurgi apa, si tot asa, pana cand germineaza, apoi inchizi borcanul cu un capac si il tii la frigider. 

  • Varianta 3

Acesta e poate cel mai simplu mod de a obtine grau incoltit. Pe o tava sau intr-o farfurie, asezi o baza formata din vata, pe care apoi o inmoi in apa. Peste ea, plasezi boabele de grau si apoi le uzi zilnic, pana cand se formeaza germenii. Pentru reusita acestui proces, graul trebuie pastrat intr-un loc calduros, luminos si cu umiditate mai mare.

Cand se pune graul la incoltit? Cand doresti. Alegi varianta potrivita pentru tine si poti sa faci asta oricand ai nevoie de acest aliment. 

Cura cu grau incoltit – contraindicatii

Asa cum este si firesc, cura cu grau la incoltit are si o serie de contraindicatii. Ea nu este recomandata in cazul persoanelor care sufera de afectiuni gastrointestinale, deoarece poate sa cauzeze diaree, dureri de stomac sau alte probleme de acest fel, care presupun apoi ingerarea unor probiotic pentru adulti sau alte tratamente mai puternice.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu

DMCA.com Protection Status